x
CocoRosie: Heartache City

CocoRosie
Heartache City

CocoRosie: Heartache City

GAFFA

Album / Border
Utgivning D. 2015.10.16
Recenserad av
Elin Pärsson

På hedersplats i flickrummet står ett smyckeskrin med en spikrak plastballerina som snurrar runt runt runt med armarna över huvudet. Ett sådant skrin är perfekt för att fylla med skatter – fina stenar, glittrande plastpärlor och hemliga meddelanden. Det knarrande ljudet av skruven på baksidan som drar upp speldosan vet jag exakt hur det låter, och så börjar Heartache City.

Estetiken är bekant, CocoRosies värld har länge svävat ovanför flickrummet. Texterna låter först som listor av vackra substantiv: änglakörer, fjärilsskratt och sagofigurer, som i Lost Girls. Men skärvorna fogas ihop till en poprefräng som måttar slag mot patriarkatet – det hopplösa i att vara tjej och sitta och vänta på att något ska hända.

Då är det kul, när det vackra obegripliga plötsligt får mening. Ändå är det inte särskilt överraskande. När andra fria själar går ut och dansar på borden är CocoRosie hemma och drömmer. Efter att skivan snurrat ett varv stannar ballerinan precis där hon stod innan den knarrande fjädern till speldosan spändes.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA