x
Movits: Dom Försökte Begrava Oss, Dom Visste Inte Att Vi Var Frön

Movits
Dom Försökte Begrava Oss, Dom Visste Inte Att Vi Var Frön

Movits: Dom Försökte Begrava Oss, Dom Visste Inte Att Vi Var Frön

GAFFA

Album / Antarktis
Utgivning D. 2015.10.28
Recenserad av
Jonatan Fjelstad

Movits har varit rätt ensamma med sin kombination av rap- och swingmusik. För varje skiva sedan debuten har det dock fått ge vika för mer pop och konventionell hiphop. Här har swingen och de akustiska instrumentet bantats ned avsevärt mot tidigare. Visst finns det fortfarande närvarande, då främst i albumets första halva, men mot slutet tenderar bandet att dra mer åt "vanlig" hiphop.

Skivan inleds starkt med Dansa I Regnet, Placebo och Vi Kommer Aldrig Dö. Vidare så är det ganska jämnt skägg kvalitetsmässigt även om låtarna är mer eller mindre lätta att komma ihåg. Det flörtas med housemusik (Luften Är Fri och Över) och på många ställen kryper trap-stilen fram jämte tunga beats och baspartier.

Bandet förmedlar ofta angelägna teman med rätt fyndiga texter, men de har en tendens att försvinna lite när Johan Rensfeldt spottar ut dem med sin karaktäristiska stämma och svårdefinierade dialekt. Textinnehållet får någonstans ge vika för leveransen och det musikaliska framförandet.

Movits känns fortfarande mest bekväma rent musikaliskt när det drar åt swing och storband – när det driver framåt med sväng och glädje. Och mest intressant blir det när bandet känner på nya rytmer och stilar. Riktigt dåligt blir det såklart aldrig, men nutida hiphop finns det andra som gör avsevärt mycket bättre – så i framtiden kan man alltid hoppas på ännu mer experiment än vad det bjuds på här.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA