x
Avicii: Stories

Avicii
Stories

Avicii: Stories

GAFFA

Album / Universal
Utgivning D. 2015.10.02
Recenserad av
Klara Hallerström

När Avicii släpper nytt är det med berättelsen i centrum. Men Stories är en berättelse som inte riktigt håller. En berättelse som börjar starkt, med sommarens stora Waiting For Love, men som saknar både mitt och slut.

True kom 2013 var det välpaketerat, välformulerat och väldirigerat. Det var som att på juldagsmorgon upptäcka att alla dina presenter faktiskt var hårda och att standardsockorna från moster var bortplockade. På True var varje spår i sig en stark berättelse som engagerade, drog med och gjorde avtryck. Som intensivt byggdes upp och avslutades i en cliffhanger. Du ville ha mer.

Precis tvärtom är det då Stories får sig en genomlyssning. Waiting For Love och hyfsat starka spår som Trouble och For A Better Day, vilka alla bär stråk av den förra skivan, sätter såklart sina avtryck. Likaså är det på pappret en imponerande skiva med samarbeten som Chris Martin, Wyclef Jean och Daniel Adams-Ray. Men resten smälter ihop och låtarna har varken en riktig story var för sig eller som ett sammanhang.

Det är en sammanhållande grupp låtar med inslag av funk, hiphop och soul och jag uppskattar hur Avicii tar sig den välförtjänta friheten att experimentera i nya genrer och kontexter. Men när låtarna i sig inte har en egen berättelse blir det svårt att uppskatta helheten.

Att ge sig på att göra en bok när man bemästrat novellgenren är i sig förståeligt. Men i min bok hamnar Stories längst bak i bokhyllan. I Aviciis självbiografi kommer den vara ett vagare kapitel men jag tror fortfarande på ett starkt avslut.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA