x
Gabrielle Aplin: Light Up The Dark

Gabrielle Aplin
Light Up The Dark

Gabrielle Aplin: Light Up The Dark

GAFFA

Album / Parlophone
Utgivning D. 2015.09.18
Recenserad av
Simon Lundberg

Det är svårt att inte jämföra Gabrielle Aplins andra album Light Up The Dark med senaste släppet från Florence + The Machine: How Big, How Blue, How Beautiful. Stundvis glömmer lyssnaren bort vilken låt som hör ihop med vilket album.

Den nu 22-åriga brittiska artisten slog i genom redan runt 2010 när hon gjorde akustiska versioner av populära låtar. Hennes första album togs emot positivt av såväl kritiker som publik och skulle kunna placeras mer i singer/songwriter och folkpop-trakten. Uppföljaren har ökat tempot med en mäktigare och fylligare produktion. Trummorna och slagverken spelar en större roll kort sammanfattat.

Den största anledningen till jämförelsen med Florence + The Machine är användandet av stämsång och kraftfulla röstproduktioner. Rösterna kan också jämföras i att såväl Gabrielle som Florence går upp och ner i oktaver utan några skrupler. Det vackra och avskalade vibratot i kombination med det kraftfulla jävlaranammat. Är det då så farligt att jämföras? Nej, egentligen inte. Faran ligger i att det känns en aning förvirrat. Det är vackert, det är kraftfullt och visst är det riktigt bra. Ibland känns albumet dock som ett virrvarr när ena låten flirtar med 70-talet, andra med soul, tredje med folkpop och fjärde med indiepop. Musikaliskt saknar albumet den röda tråden som jämförelsen hade. Ett plus dock för intelligenta låttexter om det mörka och svåra med livet och kärleken.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA