x
Charta 77: Salt

Charta 77
Salt

Charta 77: Salt

GAFFA

Album / Birdnest Records
Utgivning D. 2015.10.23
Recenserad av
Joel Larsson

I  kompisgänget när jag var yngre fanns det en kille som hette C. Han var den snällaste personen man kan tänka sig – förutom när C drack öl. Då gick han in i berserker-mode och rev lampor, gjorde inbrott och terroriserade grannar. Vid dessa tillfällen ville C lyssna på punk. "Charta, Charta!" vrålade han under en särskilt urspårad kväll, och det var så jag först hörde talas om Charta 77.

Ska man vara ärlig så hade väl Charta 77:s storhetstid passerat redan då. Favoritlåten hette Lilla Björn Och Lilla Tiger, en kvick yla-med-dänga från 1995 års platta med samma namn. Tyvärr så har bandet åldrats mycket illa sedan dess. 

Salt har Charta 77 helt förlorat eggen som förr kändes så skarp. Sången låter punkterad och orkeslös och texterna har ingen förankring i nutiden. Undantaget är låten Det Finns Dagar som har en trallpunkig gitarrslinga som klingar väl tillsammans med den uttröttade sångrösten som kämpar för att ta sig igenom en kass dag. Resten av låtarna lämnar inget intryck förutom en molande känsla av musikens förgänglighet. Någonstans i Sverige får C torka tårarna och hitta ett nytt berserk-soundtrack.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA