x
Erasure: Always - The Very Best Of

Erasure
Always - The Very Best Of

Erasure: Always - The Very Best Of

GAFFA

Album / Mute
Utgivning D. 2015.10.30
Recenserad av
Kristofer Hadodo

Ur ett statistiskt perspektiv är det intressant att peta i Erasures 30-åriga karriär. Låt oss utgå från hemlandet, England. Där har popduon haft sina tveklöst största framgångar, bland annat genom att hamna överst på albumlistan – fyra gånger på raken – 1988-1994. Däremot har gruppen aldrig i sin karriär lyckats hamna överst på singellistan, trots ett 50-tal (!) försök och trots att skivbolaget gång på gång försökt få oss att tro det.

Om vi enas om att hits betyder singelettor, vilket Erasure bara haft en gång i Irland och en gång i Danmark, känns det en smula övermodigt av skivbolaget att välja detta uttryck på tre tidigare samlingar: Pop! The First 20 HitsHits! The Very Best Of och Total Pop! The First 40 Hits.

I år fyller Erasure 30 och det är dags för ännu en samling, med i princip samma 20 singlar som redan återfinns på de tre tidigare samlingarna. Mest anmärkningsvärt med Always är emellertid att de 16 första låtarna spelades in redan 1985-1995. Endast tre spår är daterade den här sidan millenniet, vilket innebär att två tredjedelar av karriären försummas i vad som ska föreställa en ny och uppdaterad The Very Best Of.

Om vi enas om att Erasure leverarade fina och angelägna popmelodier de första tio åren, känns det inte särskilt motiverat att gräva fram dessa 2015. Om vi dessutom enas om att duon tagit sig vatten över huvudet de senaste 20 åren (coverskivan! countryskivan! julskivan!), känns det som att den tänkta 30-årsfesten redan kommit av sig.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA