x
Titiyo: 13 Gården

Titiyo
13 Gården

Titiyo: 13 Gården

GAFFA

Album / Telegram
Utgivning D. 2015.10.16
Recenserad av
Simon Lundberg

När jag var liten så älskade jag att gå till biblioteket och lyssna när någon läste högt ur en bok. Historier och människors öden har alltid varit fascinerande. Via Titiyos debut på svenska så transporteras jag tillbaks till mysrummet på det lokala biblioteket. För hon berättar en historia, sin historia, och hon gör det snyggt. Det känns som att Titityo aldrig någonsin tidigare sjungit på ett annat språk än svenska. Hon berättar om att vilja återvända till scenen i Fram Till Kanten, om uppväxt i Solna och om att behöva göra saker för pengar i Företagsgig. Självbiografin är för det mesta snyggt skriven.

Detta i samband med snyggt förpackad musik som andas hiphop-beats och storstad. En bastant känsla som samtidigt är skör och vacker. Samarbetspartnerna är skickliga och det hörs stänk av bland annat Dante och Sakarias. Mest av allt känns albumet fräscht trots inlåningar av 80- och 90-tal. Varje liten musikslinga har fått den kärlek den behöver. Vi har hört en del av materialet för länge sedan. Drottningen Är Tillbaka släpptes redan i juni. Förra året. Men det gör ingenting. Den får nytt liv och bränsle som en del av hela albumet.

Det var när Titiyo sjöng vid sidan om ett visst rockband för mer än tio år sedan i Duett som vi nog visste vad som komma skulle. När hon berättar sina berättelser kan ingen undvika att lyssna. För hennes presentation är magisk. Den dova, men starka. Den sjungande, men ändå nästan rappande. Musikpoesi när den är i sitt esse.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA