x
Petra Marklund: Ensam Inte Stark

Petra Marklund
Ensam Inte Stark

Petra Marklund: Ensam Inte Stark

GAFFA

Album / Razzia
Utgivning D. 2015.11.13
Recenserad av
Simon Lundberg

Ledsen disco. Sug på den meningen ett tag. Det är meningen som sammanfattar Petra Marklunds andra album på svenska bäst. Det bästa är att albumet håller mer av en röd tråd än vad debuten på svenska gjorde. Beaten är stadiga, pulserar för det mesta i stadig fyrtakt med gråtande synthar som blöder ut mollackord.

Petra Marklund har en röst som är så sorgsen. Det passar till texterna som fokuserar på att våga, att hitta kärlek, att bli besviken, att vara ledsen helt enkelt. Ibland slår texterna så rätt. I öppningslåten Ensam Inte Stark berättar Petra att "de säger vemod går i arv" och är den låten som absolut lämnar starkast intryck. Och i popelectroschlagern Du, som andas lite Lena Philipsson, finns en av de bästa raderna: "i din värld där finns ingen gud, det finns bara du". Det hörs tydligt att en viss Jocke Berg varit med och skrivit en del av materialet. Den mest slående likheten och inspirationen ligger dock ändå hos Linnea Henriksson. Som också gör ett superbt gästspel på vemodiga allsångsdängan Kidz. Deras röster fungerar så bra ihop att en framtida duo bör diskuteras.

Så långt är allt bra. Men Petra är lite av en kameleont som är svår att placera. Vissa textrader känns forcerade och påtvingade. Vissa låtar försvinner ut i kosmos någonstans. Är hon popdrottning? Är hon Allsångsledare? Svaret finns inte på den här skivan som i sina fina popmoment tyvärr lämnar alldeles för mycket mer att önska.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA