x
Oddjob: Folk

Oddjob
Folk

Oddjob: Folk

GAFFA

Album / Caprice
Utgivning D. 2015.10.16
Recenserad av
Björn Schagerström

Det är med karaktäristiska dubbelblåstoner och en loopande basgång som Oddjob lockar in till den här konceptuellt intressanta skivan. Det inledande spåret sätter sig i hjärtat redan vid första lyssningen, lätt en av årets finaste låtar.

Inspiration har kvintetten hämtat från skivan Lockrop Och Vallåtar, som består av inspelningar mellan 1948 och 1995 från betesängar och vallar. Originalinspelningarna samplas och vävs in i Oddjobs nyansrika musik som tar sats från takt och melodier som ryms i de klart speciella utropen. Därifrån bygger de en inte alls svårtillgänglig skiva med både inneboende vemod, värme och sväng, ibland med Esbjörn Svensson-minnande stämning.

Utgivningen av Folk markerar också 50-årsjubileet av Äventyr I Jazz Och Folkmusik där gamla folkvisor tolkades av bland annat Jan Johansson och Georg Riedel. Den utgör på samma gång ett framlyftande och fritt förvaltande av en till stor del bortglömd bit kulturhistoria och en efterlängtad återkomst efter jazziga barnskivor och utflykter med andra konstellationer.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA