x
Israel Nash: Israel Nash's Silver Season

Israel Nash
Israel Nash's Silver Season

Israel Nash: Israel Nash's Silver Season

GAFFA

Album / Rootsy
Utgivning D. 2015.10.09
Recenserad av
Emil Viksell

Israel Nash (nu utan namnet Gripka) har en ranch i Dripping Springs, Texas, med en hemmastudio vid namn Plum Creek Sound. Det kittlar en del i magen och vattnas saftigt i munnen av det faktumet. Namnen kommer med andra konnotationer och större förväntningar än säg Grytgöl, Fittja eller vilka nu obskyra, illaljudande namn som valts för svenska geografiska platser.

Musiken låter också som dessa amerikanska platser klingar. Den pärlar och rullar fram, längs en väg som anlagts av Neil Young. Det gäller både musiken – med sitt breda, episka omfång av americana och psykedelia – och Nashs röst, som gärna rör sig i de högre registren med samma frasering och ordmelodi som inspirationskällan.

Ibland hemfaller det åt "hippiegenerationens oansvar", med dennas brist på stringens och ordning. Det blir en splittrad, bångstyrig ljudbild. Mest bara ljudflimmer som pågår i "öronvrån", som i Strangers. Men när Nash håller sig på mattan så är det i stora stycken förtrollande. En sådan mycket fin och luftig pedal steel-historia som LA Lately letar sig upp i toppen av detta års bästa låtar.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA