x
Pope Francis: Wake Up!

Pope Francis
Wake Up!

Pope Francis: Wake Up!

GAFFA

Album / Believe
Utgivning D. 2015.11.27
Recenserad av
Joel Larsson

En bulla är en påvlig kungörelse som påven skriver när han exempelvis vill bannlysa någon på ett särskilt svidande och heligt sätt. På engelska heter bulla "papal bull", vilket är passande för Påve Franciskus debutskiva. Den är nämligen hundra procent påvlig bull-shit. 

Nej, det är inte ett skämt. Påven har gjort en skiva. Det är värt att påpeka att jag absolut inte har något emot religiös musik i stort. Jag lyssnade på den här skivan med ett öppet sinne. Men på Wake Up! bjuder Franciskus in till en musikalisk resa rakt ner i underjorden. Jag hoppades att påven faktiskt skulle sjunga på sin skiva, men istället utgörs den av hans helighets bästa inspelade tal och böner med helvetiska instrumentala slingor i bakgrunden – tänk skolorglarna med färgglada tangenter. Då och då flaxar en kör eller smörsångare in och sjunger nyckelord från talen på schlagermanér. 

Resultatet blir en helt olyssningsbar blandning av kristna floskler, "funky" musikslingor, uppenbart dålig mixning (plötsliga volymhöjningar, osmidiga fejdningar, rundgång med mera) och så mycket kyrk-eko att jag får ont i huvudet.

Det finns inte en tillstymmelse till ljus i slutet av den påvliga tunneln heller. Hela skivan är dålig. I exempelvis det extremt sunkrockiga titelspåret Wake Up uppmanar påven med sin malande stämma alla till sång och dans. Men sjung själv då, Franciskus! Vet du inte att det är en synd att inte leva som man lär? Nej, Jag vill utfärda en egen bannlysningsbulla: Den här skivan, från planeten. Amen.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA