x
Melissa Horn: Jag Går Nu

Melissa Horn
Jag Går Nu

Melissa Horn: Jag Går Nu

GAFFA

Album / Sony Music Entertainment
Utgivning D. 2015.11.27
Recenserad av
Klara Hallerström

När Melissa Horn ger ut nio nya låtar är det med ändrad ton. Ett tydligt mörker lägger sig över den nya plattan vilken, enligt henne själv, är just en separationsplatta. 

Melissa Horns texter brer ut sig åt alla håll och kanter. De fyller raderna och svämmar över på sidorna. Något som ibland ger ett klumpigt intryck, men ett som också varar. Ett som är personligt och närvarande. Det är tydligt hur texten har ett behov att fylla. Att få vara och att inte anpassas efter melodier. Inte pressas ned i mallar för effektiva melodislingor och refränger utan istället få stå för sig själv. Det är uppfriskande.

Som vanligt är igenkänningsfaktorn i låtarna hög och de romantiserar sorg, ilska och olycklig kärlek. Men självständigheten är alltid i fokus. Iakttagelserna är skarpa och hon har en förmåga att träffsäkert sätta ord på såväl färdiga som påbörjade tankegångar.

De poppiga inslagen finns även de kvar, framför allt på de första spåren, men svärtan har fått större utrymme. Skivan är vacker men saknaden finns efter det där ljusa som Melissa ofta annars hittar i mörkret. Kanske hinner det ikapp med tidens gång och till nästa skiva. Och det är något vackert över det. Hur nakna Melissa Horns låtar är och hur de inte låter sig påverkas. Hur de står ensamma som separata tankar. Tankar som måste få komma ut för att kunna ge plats åt nya.

Den allra sista låten, Jag Gör Aldrig Om Det Här, står ut. Med sin dova kyrkoklang och vaggande uppbyggnad är den kallare. Ett avslut.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA