x
Adele: 25

Adele
25

Adele: 25

GAFFA

Album / XL Recordings
Utgivning D. 2015.11.20
Recenserad av
Klara Hallerström

Hon är personen som har tonsatt våra toppar och stup och hållit vår hand däremellan. Med sin självklara röst och ärliga texter har Adele förmågan att balansera tragedi och eufori på ett sätt som ingen annan artist riktigt lyckas med. Det känns därför nästan fel att sätta henne under luppen.

Adeles karriär bygger på en dåtid. Men att som lyssnare vilja stanna där vore orättvist. Orättvist mot en kvinna som uppenbarligen har gått vidare. 25 är, enligt Adele själv, skivan då hon gör upp med sig själv och med förlorad tid. Det märks såväl textmässigt som musikaliskt och på albumet  framträder en person som vill gå vidare mer än bara privat.

25 trampar Adele upp nya stigar. I Miss You och Send My Love (To Your New Lover) är uttalat låtar som strävar bakåt i tiden, men framåt rent stilmässigt. Den senare har bland andra Max Martin bakom sig och tonen är, med sina afrikanska trummor, tydligt förändrad.

Mäktiga Hello och filmiska When We Were Young är albumets absolut bästa spår, och där är Adele precis där vi vill ha henne. Mycket vill ha mer och även i spår som Love In The Dark, Water Under The Bridge och River Lea känner vi igen oss. Ett par av låtarna på 25 flyter dock obemärkt med strömmen.

Saknaden finns efter den gamla välbekanta Adele, som sakta verkar sippra mellan fingrarna. Mot en annan typ av mognad, ett annat grepp om musik. Men just därför känns 25 också nytt och spännande. Hon är vännen man vill älta gamla tider med, men som inte längre vill blicka bakåt.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA