x
Keya: Nyanser Av Blå

Keya
Nyanser Av Blå

Keya: Nyanser Av Blå

GAFFA

Download / Masa Music
Utgivning D. 2015.11.27
Recenserad av
Karin Lillbroända

Orterna som omringar innerstan är mitt i en historisk fas. I framtiden kommer vi se tillbaka på 2010-talet som en magisk tid av frodande kultur, där många talanger lyckades göra något vackert av ett hårt samhällsklimat. Keya berättar för alla om sin ort. Om Husby där stolthet blandas med knas. Hans 164 låter som ortens nationalsång.

Keya målar upp en suggestiv och homogen ljudbild på Nyanser Av Blå. Autotune används ofta. Effekten kyler ner musiken och sätter den blåa tonen, och inget värmer hjärtat lika mycket som en robot med känslor. Men det är inte tekniken som gör Nyanser Av Blå så bra. Den förfinar och gör låtarna till hits, men Keyas debutalbum känns som årets bästa svenska album på grund av hans förmåga att berätta sin historia. Det här är inte för radion – även om den säkert kommer välkomna minst ett par låtar – det här är för livet. Det är så jävla äkta.

Som uppväxt i en trygg tätort, där orten kändes längre bort än de egentliga mil som låg mellan, är det med vördnad jag lyssnar på Keya. Hans texter handlar inte om mitt liv, men Keya lär ut till alla. Det är bara att tacka och buga för att han delar med sig av sin musik. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA