x
Dream Theater: The Astonishing

Dream Theater
The Astonishing

Dream Theater: The Astonishing

GAFFA

Album / Roadrunner Records
Utgivning D. 2016.01.29
Recenserad av
Mårten Cederberg

New York-baserade och kanske världens ledande progressiva metalband Dream Theater har varit aktiva sedan 30 år tillbaka och har släppt 13 studioalbum, flera DVD- och liveplattor. Med det i bagaget är det lätt att tro att den förtjänade kultstatusen gett dem mod nog att ge sig på ett science fiction-koncept. 

Gitarristen John Petrucci har sedan 2013 skrivit på den här historien och hela 2015 ägnades för inspelning av dessa 34 låtar.

Resultatet är galet och svårsmält. Melodierna finns där, instrumentalismen, likaså känslostormarna och storhetsvansinnet, som är på gränsen till vad som är mottagligt.
Kanske har de sparat på varenda idé eller så har inspirationen flödat extra mycket denna gång, för spelglädjen är enorm och många fans kommer gnida händerna och bara mysa när de hör detta.

Men minus finns som till exempel bristande fokus på melodier att minnas och den extrema speltiden på nästan 127 minuter.

Presenterad i den bästa produktionen på länge lämnas jag ändå överväldigad och intresserad av att se detta live. Även om det är det mest betydelsefulla bandet i mitt liv och rymdår före inom genren så är inte Dream Theater och science fiction något som gifter sig.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA