x
Alex Smoke: Love Over Will

Alex Smoke
Love Over Will

Alex Smoke: Love Over Will

GAFFA

Album / R&S
Utgivning D. 2016.01.22
Recenserad av
Fredrik Franzén

Letar du efter något svängigt letar du på fel ställe. När skotske house-veteranen Alex Smoke nu återvänder efter en längre tids uppehåll har nästan allt förändrats. De pumpande dans-rytmerna har dekonstruerats till abstrakta fragment. I centrum står istället Smokes metalliska, monotont mässande röst, högblank och på gränsen till omänskligt förvriden.

Det går att dra paralleller till den förvandling Mathew Dear genomgick mellan debuten Leave Luck To Heaven och den betydligt poppigare uppföljaren Asa Breed. Men medan Dear med sin rösts hjälp gjorde minimal house varm och mänsklig, gör Smoke det motsatta – kyler ner och mekaniserar.

Faktum är att Love Over Will är ett klaustrofobiskt och direkt jobbigt album att lyssna på. Det blir kallt och trångt i bröstet. I det avseendet har Smoke lyckats. Önskad effekt uppnås. Men eftersom ingen annan känsla förmedlas i någon större utsträckning blir resultatet ändå tunt, och rekommendationen uteblir. Och ju mindre som sägs om det där omslaget desto bättre.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA