x
Kristian Anttila: Rum 4 Avd. 81

Kristian Anttila
Rum 4 Avd. 81

Kristian Anttila: Rum 4 Avd. 81

GAFFA

Album / Birds Will Sing For You
Utgivning D. 2016.02.12
Recenserad av
Simon Lundberg

Ekvationen av att ta ett bad, blunda, drömma sig bort och samtidigt lyssna på Kristian Anttilas första akustiska album är kort sagt oslagbart. För borta är de vitsiga poptongångarna som göteborgaren har gjort sig känd för. Kvar är gitarren, ett enklare sound men likväl lika slående texter. Om inte bättre.

Jag tror att Kristian Anttila behövde det här albumet och den förändrade ljudbilden. För tidigare har det lätt blivit lite FÖR "komiskt". Kanske för att undgå ångesten. Kanske för att provocera. 

För styrkan ligger verkligen i texterna. Dagboksärliga, poetiska utan att vara förmer. Enkelheten i soundet blir till det svåra. För även om det känns som att Kristian sitter där och bara spelar i all sin enkelhet så blir det ändå så fruktansvärt mörkt. Det här är musik att drömma sig bort i. Att gråta till. Att le till. Att leva till.

Bakgrunden till albumet tordes vara att bli inlagd på en klinik. En klinik där man får brottas med sina tankar. Brottas med livet. På sättet som Anttila levererar sina tankar är stundtals magiskt. Det kan vara för att det inte bara blir en kille med en gitarr, det är de där ångestframkallande ljuden som skär i öronen. Allt, som nämnt tidigare, i kombination med poesi.

Den här skivan blir min avdelning. Mitt ställe att samla tankarna. Mitt epos för att dämpa ångesten.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA