x
Maja Gödicke: Omniana

Maja Gödicke
Omniana

Maja Gödicke: Omniana

GAFFA

Album / Kning Disk
Utgivning D. 2016.01.10
Recenserad av
Jonathan Bengtsson

Förmodligen vore det orättvist att dubba Maja Gödicke som jävligt radiokompatibel: men hon är jävligt radiokompatibel. Givetvis i ett alternativt universum, där marknadslogiken inte har backat över den konstnärliga friheten, parkerat, lagt sig på huven och tagit en cigg. Att gå igenom sångerskans Omniana – de tio första åren – är framför allt att komma till insikt med något sorgligt: Här ryms 19 upptagningar med textrader som borde tatueras in, melodier som borde spelas i förorter och överklasshem och studentlägenheter, men som aldrig riktigt givits chansen. Förrän nu. 

Maja Gödicke skriver låtar med en sällsynt Bowiesk, liksom indirekt direkthet: synthkromad kammarpop för alla människor, om då alla människor bara ställde lite högre krav. 

Visst är den enigmatiske göteborgskans bokslut ihophafsat – så som bokslut tenderar att vara – men själva essensen som Omniana lämnar lyssnaren med är motsatsen till oordning. Detta är en enda graciös utandning, i all sin svärta fylld med höga grader av både litterärt och melodiskt ljus.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA