x
Sabina Ddumba: Where's The Music?, Norrköping

Sabina Ddumba, Where's The Music?, Norrköping

Sabina Ddumba: Where's The Music?, Norrköping

Recenserad av Emil Viksell | GAFFA

Sabina Ddumba har med sig en kör på tre och fullt band. Och ett uttryck som växlar brett mellan olika stilar inom något slags gemensam nämnare som skulle kunna beskrivas som organisk soul. Skulle kunna ja, synten i den smäktande powerballaden Scarred For Life har en 80-talselektronisk klang, ett sound som blir mer framträdande när låten spelas live.

Flera av låtarna har också det där soundet som undertecknad inte helt musikteoretiskt korrekt kallar They Don't Really Care About Us-trummor. Det är således inte endast en organisk feeling. Ddumbas soulpipa, den fantastiska kören och bandet funkar annars makalöst väl tillsammans. Det blir allra bäst när de krämar på av bara fan, kanske bäst exemplifierat med låten Not Too Young. I den låten blandas "Amy Winehouse"-piano – hon var långt ifrån först med detta, men ni fattar vad jag menar – med handklapp. Och kören samt bandets alla kvaliteter får verkligen sitt utlopp. Därtill avslutas låten denna kväll med ett riktigt köttigt sådant där gitarrsolo värdigt typ Slash.

Glatt trallande, sentimentalt kraftfullt, funkigt lättsamt, Ddumba med vänner hanterar det mesta. En eller annan gång råder det stiltje med ett slags storbandssoul i 90-talstappning som egentligen varken utnyttjar det stora bandet eller Ddumba och körens röstresurser. Men det är just bara en eller annan gång. 

Ddumba är redan någonstans. Och på väg mot mer. Vi kan nu sluta tjata om att hon körade på någon Katy Perry-låt. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA