x
Backyard Babies: Trädgår'n, Göteborg

Backyard Babies, Trädgår'n, Göteborg

Backyard Babies: Trädgår'n, Göteborg

Recenserad av Johan Erkki | GAFFA

Nässjö är känt för en järnvägsknut. Det är lätt att glömma. Men den småländska tätorten är mest känt för ett nattaktivt band som aldrig växlar spår. Efter fem års dvala har Backyard Babies hittat tillbaka till habitatet 2016 – svettiga klubbspelningar där bandet pinkat revir under 20 år. Dregen ser sig själv som en klubbkid. Han är en klubbkid.

"Rockrehabiliteringen", som bandet själva titulerade pausen, har lett till ett uppvaknande på rätt sida av sängen. Det snoozas inte på scen. Smålänningarna samlas kring glöden för att genuint återupptäcka de lokala syltorna. Och det är inte för att ta ett tårdrypande farväl eller för att återuppleva en sista natten med Nässjö-gänget födda 1973.

Det handlar inte om en återförening, comeback eller en sliten återtågsturné. Historien om kvartetten är redan inbunden och förevigad. Nu rör det sig om en nytändning. Nicke Borg och Dregen lyckas klubba publiken med sin nyfunna Backyard-attityd, som lyst med sin frånvaro under soloprojekten de senaste åren. Kapellmästarna, tillika gitarrkombattanterna, blandar klenoder med nytt material från senaste Four By Four och samarbetar väl vid Nicke Borgs centrerade mikrofon. Pausen har förenat duon på bästa sätt.

Det "extra" extranumret uppenbaras på golvet framför scen. Allt är dränkt i utspilld rusdryck som håller sulorna fast i ett klisterinferno. Det är som sig bör efter Backyard Babies framfart i en dov klubblokal. Bandet pinkar inget nytt revir, men väl en skvätt för att befästa rollen som det liveband man är. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA