x
Miike Snow: iii

Miike Snow
iii

Miike Snow: iii

GAFFA

Album / Atlantic Records
Utgivning D. 2016.03.04
Recenserad av
Klara Hallerström

Den svensk-amerikanska gruppen har tagit två år på sig för att göra iii, albumet som Miike Snow själva kallar sitt mest innovativa och kreativa någonsin. Jag är beredd att hålla med. Samtliga elva spår levererar på samma jämna höga nivå, utan att låtarna för den sakens skull tar ut varandra.

Det blir tydligt hur iii är ett projekt som inte har hastats fram, utan ett som har fått ligga på jäsning och kryddats och justerats tills dess att det nått perfektion. Att inget har lämnats åt slumpen eller fått påverkas av stress eller förhastade beslut. Det är spännande och nytänkande och typiska Miike Snow-toner blandas med blåsinstrument och jazzinfluenser.

Samtidigt känns det inte alltför välpaketerat. Det är genomtänkt och genomarbetat utan att för den sakens skull bli för polerat. Det är ett album som bevisar att Miike Snow är säkra på sin sak men samtidigt måna om att bevisa det.

Totalt orädda för att utforska olika musikaliska uttryck, känslor och samarbeten bevisar gruppen här hur stadigt de faktiskt står. Den röda tråd som löper genom albumets musikaliskt rätt varierade spår darrar aldrig ens det minsta. Dova och melodiskt dystra I Feel The Weight kontrasterar bjärt Genghis Khans och Heart Is Fulls dansvänliga rytmik. Ändå känns det aldrig spretigt. Det är med matchande ingredienser och smidiga nyanser Miike Snow har rört ihop sitt tredje album.

Allra bäst blir det när Charli XCX sjunger på For U och under mäktiga Heart Is Full. Ska Miike Snow kunna toppa iii lär det dröja till uppföljaren.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA