x
DIIV: Is The Is Are

DIIV
Is The Is Are

DIIV: Is The Is Are

GAFFA

Album / Captured Tracks
Utgivning D. 2016.02.05
Recenserad av
Alex Pettersson

Det är lätt att röra ihop både gitarrslingor och låtar när det gäller många av banden på den Brooklyn-baserade etiketten Captured Tracks. Craft Spells, Beach Fossils och Wild Nothing delar alla tydliga musikaliska beröringspunkter. DIIV är med sina murriga basgångar, snärtiga gitarrslingor, och reverbdränkta sångmelodier inget undantag.

På bandets andra skiva Is The Is Are, som låtit vänta på sig i fyra år, är vi ungefär tillbaka där allting slutade på debuten Oshin. Glädjande nog känns det som DIIV vuxit som band och därmed hittat ett annat fokus vad gäller låtskrivandet. Skivans inledning svämmar nästan av indie-pärlor som Dopamine, Out Of Mind och inte minst Under The Sun som med sitt nästan löjligt smittosamma gitarriff sannerligen bevisar min tes. Bent (Roi's Song), å sin sida, låter med sin suggestiva sång nästan som en ljudupptagning från en avvänjningsklinik. Trots den poppiga inledningen drar sig Is The Is Are mot allt mer mörka och oljudande territorier någonstans kring skivans mittendel.

Liksom de flesta plattor bestående av 17 låtar så återfinns här också en del dökött som med fördel hade fått upptäckas på en framtida samling av tidigare outgivet material. Ibland känns det som de ylande rundgångarna inte har sin plats på skivan av någon annan anledning än för sakens skull.

Lika mycket som DIIV känns som typexemplet för ett Captured Tracks-band, lika mycket är det bolagets kanske starkaste representant när de väl lägger manken till. Om fyra-fem låtar hade sållats bort hade vi haft att göra med ett mindre mästerverk.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA