x
Primal Scream: Chaosmosis

Primal Scream
Chaosmosis

Primal Scream: Chaosmosis

GAFFA

Album / Ignition
Utgivning D. 2016.03.18
Recenserad av
Alex Pettersson

2013 års More Light var något av ett comeback-album för ett dessförinnan smått haltande rockband. Skottska Primal Scream tycktes ha gubbriffat färdigt och slutligen hittat tillbaka till spel- och låtskrivarglädjen. Hur undviker ett band då att falla tillbaka i negativa mönster? Ett recept kan vara att fästa ankaret i hemkära miljöer.

Musikaliskt sett så har de flesta av Primal Screams skivor lutat sig mot någon form av tematik – en röd tråd. Screamadelica med sina acid house-vibbar och gospelkörer, XTRMNTR med sin hårdkokta elektro och Give Out But Don't Give Up med sin kompromisslösa Rolling Stones-rock. Så var står då Chaosmosis? Även om det inte är helt lätt att svara på kan vi konstatera att skivan praktiserar en tämligen jämn fördelning av elektronika och rock – ett klart mer lättsmält hopkok än vad som var fallet med den mer experimentella föregångaren More Light. Även om det flörtas en del med det förflutna – inte minst med de klassiska albumen Screamadelica och XTRMNTR – så är det svårt att anklaga Primal Scream för avsaknad av framåtanda. Vi får lite av varje då hitlåtarna trängs med både elektrodånande och balladsmäktande alster.

Även om skivan känns aningen mer identitetslös än sin föregångare så är det roligt att konstatera att Primal Scream undvikit att falla ner i den rätt mörka grop bandet befann sig i under en decennium-lång period.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA