x
Cian Nugent: Night Fiction

Cian Nugent
Night Fiction

Cian Nugent: Night Fiction

GAFFA

Album / Woodsist
Utgivning D. 2016.01.29
Recenserad av
Emil Viksell

Det första som slår undertecknad är irländaren Cian Nugents musikaliska likheter med Mac DeMarco. Så väldigt lika är de egentligen inte, men DeMarco har ju varit i ropet de senaste åren och ligger väl därför lätt tillgänglig i referensbanken. De delar samma slags småslarviga, lätta klangfulla feeling. Men Nugent är något mer framåtlutad och bottnar i en blandning av The Allman Brothers-blues, folkmusik i Richard Thompsons anda och Velvet Underground-rock.

Han har tidigare släppt plattor tillsammans med bandet som också assisterar nu, The Cosmos, instrumentala sådana. Detta är första gången han luftar sin röst, spelar in den och släpper det på vax. Och det är en oborstad röst som inte är helt tajt, i samma skola som en sådan som exempelvis Bob Dylan. Sjunga rent är för körtöntar – det vet ju alla.

Det blir riktigt fint. Till sitt sken lite vårdslöst vackert, men egentligen genommusikaliskt elegant. Och en blues som snarare är fluffig än betungande. Nugent hade gärna fått sjunga ut tidigare.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA