x
Yung Lean: Warlord

Yung Lean
Warlord

Yung Lean: Warlord

GAFFA

Album / YEAR0001
Utgivning D. 2016.02.25
Recenserad av
Veronica Larsen

Det är svårt att idag föreställa sig en värld utan jagets existens, en tid då individen betydde inget alls. I Elegy Written In A Country Churchyard konstruerade 1700-talspoeten Thomas Gray det vi numera tar för givet: en personlig röst som placerar sig själv inuti konsten. Det är en dikt smyckad med ljudeffekter men också fylld med rädsla för att bli bortglömd. Gray konstaterar att ärans väg har endast en destination – döden. Sin kyrkogårdspoesi avslutar han med en inskription avsedd för sin egen gravsten, fritt översatt i förkortning: "här vilar en melankolisk yngling, obekant inför framgång och berömmelse".

I videon till Hoover ser vi Yung Lean täckt i leraktig jord. Över ett gravstensfält flyger en Sadboy på motorcykeltur som för att illustrera en odödlighet. "I need a new high and I need a new life, I need a hundred million roses on me when I die" sjunger han på More Stacks medveten om ords illusion, men hängivna lyssnaröron ska inte underskattas, de är lika känsliga som en mors och nyansskiftningen i röstuttryck på Warlord skönjer en ny tristess hos Lean.

Yung Sherman, Yung Gud och Whitearmor står för merparten av produktionen och det låter fantastiskt, ett färgglatt lyckopiller i kontrast mot Leans kyliga distans. Vi ges snarare en elegi än, som tidigare, lovsånger över det egna jaget och en önskvärd livsstil. Jonatan Håstad ignorerar sin framgång och berömmelse, men anar likväl i melankoli att det krävs mycket för att bli ihågkommen och för att bibehålla provokation.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA