x
Laakso: Grateful Dead

Laakso
Grateful Dead

Laakso: Grateful Dead

GAFFA

Album / Adrian
Utgivning D. 2016.04.22
Recenserad av
Emelie Fredriksson

Nyheten mottogs med skräckblandad förtjusning, att Laakso skulle släppa ny skiva. För det är lite som Bad Cash Quartets Jonas Lundqvist nyligen kom fram till i en intervju om sin solokarriär: "Hur ska ett sånt band som Bad Cash Quartet ens kunna återuppstå? Vi var ungdomen personifierad, och allt det där skulle försvinna direkt om vi återuppstod."

Sedan Laakso lades i dvala efter framgångarna med Mother Am I Good Looking? från 2007 har mycket vatten runnit under broarna. Markus Krunegård har inte bara en framgångsrik solokarriär i ryggsäcken, utan ett antal ex artistsamarbeten och ja, till och med en TV-serie. Hur skulle det påverka en återförening med bandet där allt startade? Och varifrån skulle musiken ta avstamp? Markus karriär, eller Laakso 2007?

Svaret är att Grateful Dead ger blanka fan i allt. Här möts pop med punk med Mew med rockabilly. Och det är energi utan dess like, dundrande pukor, Markus karakteristiska engelska med svensk klang och det är ordrim som gränsar till simpelt men istället blir det hur bra som helst. Även om de först två singlarna är stora i sig blir de till parenteser i jämförelse med de övriga spåren på skivan. Lyssna på Breaking Up With Friends, en svensk version av Bryan Adams Summer Of ´69 , och spåret Can't Be Friends With Everyone. En låt så energisk och rå att det känns som att Ebba Grön har hyrts in som producenter istället för smått genialiska Jari Haapalainen.

Grateful Dead är ett förtjusande exempel på ett band som återuppstår och göra det med råge.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA