x
PJ Harvey: The Hope 6 Demolition Project

PJ Harvey
The Hope 6 Demolition Project

PJ Harvey: The Hope 6 Demolition Project

GAFFA

Album / Island
Utgivning D. 2016.04.15
Recenserad av
Viktoria Ottosson

"They're gonna put a Walmart here", sjunger PJ Harvey. Nej, snarare ropar, som i ett demonstrationståg.

Titeln på albumet syftar på ett område i Washington D.C. – och även i Sverige har hennes sjungna kritik relevans. De stora kedjornas plåtlådor tar över allt större del av stadslandskapet – samtidigt som bostadsområden både här och där förfaller. Hon fyller ett tomrum när hon vågar angripa någoting så specifikt. PJ Harvey är befriande subjektiv i sin texter, men även i sitt utökade konstnärskap. Hon är både poet och musiker; inte det ena eller det andra. I höstas utkom hennes första poesisamling, The Hollow Of The Hand, i samarbete med fotografen Seamus Murphy.

Det här är hennes nionde studioalbum och det har precis det där lilla skitiga som en bra mixning ger – ibland är det ekot på PJ Harveys röst, andra gånger rytmiska andetag eller en saxofon som är mjuk utan att bli smörig. Men det är något med melodierna som tillsammans med marschtrummorna blir stolpigt. Vid en första lyssning känns vissa melodier uppenbara och klichéartade. Samtidigt är arrangemangen nya och fräscha. Blåset och vissa av de rytmiska elementen gör att det blir mer än bara vanlig rockmusik. Vad som gör att skivan definitivt är lyssningsvärd är också den samhälleliga dimensionen, som lyckas vara både poetisk och viktig.

I videon till den tidigare nämnda låten, skivans första spår, blandas samtal med bilder från nedgångna stadsmiljöer. En gospelkör fyller i: "They're gonna put a Walmart hee-re."


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA