x
Cherrie: Sherihan

Cherrie
Sherihan

Cherrie: Sherihan

GAFFA

Album / RMH
Utgivning D. 2016.04.22
Recenserad av
Jonathan Sindihebura

Det första man slås av är rösten. Den är nära att braka under känslornas tyngd. Sedan inser man vad Cherrie sjunger om. Igenkännliga bilder framkallade i ett helt nytt ljus. Till sist stannar man för att kompositionerna ibland slår den fullkomliga balansen mellan rytm och melodi.

Globalt sätt finns många komponenter som sätter albumet i R&B-genrens zeitgeist; Cherrie har lyssnat på Bryson och Tory och det hörs ibland i melodierna. Samtidigt händer det mycket spännande i svensk (så kallad) urban musik, men väldigt få svenska artister visar på samma kombination av högpresterande talang och fängslande berättarkonst. Lyssnaren ges tillträde att genom ett titthål skåda berättelser vars stil och form får en att undra om låtskribenten har tagit lektioner hos mästaren i tekniken, och kamraten från RMH, Erik Lundin.

Allt detta görs försiktigt och smakfullt. Där ett par andra RMH-medlemmar hade avsiktligen tryckt på ömma punkter och använt gimmick om sexualitet eller xenofobi som ett hajp-redskap, utan att egentligen ha en upplysande kommentar om dessa ämnen, där hittar vi Cherrie och hennes stiliserade text; det hon ser och det hon känner. 

Ljudlandskapet bakom orden är minimalistiskt med stunder av genialiska element. Dock blir produktionen på många refränger så pass referentiell att man alltför ofta längtar efter verserna. Ett utmärkt exempel är ett otroligt vackert musikstycke som heter Lämna Han som hade varit fulländat om det inte vore för en föråldrad chopped and screwed-effekt som läggs till rösten i just refrängen.

Detta är trots allt en oförglömlig och värdig introduktion. När Cherrie hittat sig själv till fullo, kommer hon att bli omöjlig att undvika.

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA