x
Richmond Fontaine: You Can't Go Back If There's Nothing To Go Back To

Richmond Fontaine
You Can't Go Back If There's Nothing To Go Back To

Richmond Fontaine: You Can't Go Back If There's Nothing To Go Back To

GAFFA

Album / Decor
Utgivning D. 2016.03.18
Recenserad av
Emil Viksell

Efter 22 år kastar Portland-bandet in handduken med ett album som återigen befäster Willy Vlautin som (en av) vår tids mest eleganta historieberättare. Elegans saknar dock de karaktärer och miljöer han beskriver. De badar som vanligt i den amerikanska baksidans armod. Men på något sätt lyckas Vlautin ständigt säga samma saker på ett till synes färskt och fängslande sätt.

Föregångaren, "romanoperan" The High Country (2011), innehöll en del av det där som gjort bandet spännande och något oförutsägbara inom americana-facket. Bland annat garagerock. Sista albumet är mer av vuxen boksluts-altcountry. Men det konventionella musikaliska tilltalet – med traditionellt gitarrspel, hammondorgel, och steelgitarr – omfamnar berättelserna som försiktiga, mjuka händer runt en kycklingunge. Och det är oemotståndligt från början till det oundvikliga slutet.

Vlautin och delar av bandet fortsätter i det magnifika countrysoul-projektet The Delines. Och Vlautin fortsätter förhoppningsvis trycka ur sig proletärromaner, som "riktig" författare till böcker i pappersform.   

Fem och en halv stjärna till plattan, plus en halv stjärna för lång och trogen tjänst. Kan Glenn få sex getingar för att hindra andra från att sparka boll så kan Richmond Fontaine gott få fullt betyg för sina ovärderliga insatser för sina få men djupt hängivna supportrar.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA