x
Mohammed Ali: Tills Nästa Gång

Mohammed Ali
Tills Nästa Gång

Mohammed Ali: Tills Nästa Gång

GAFFA

Download / Universal
Utgivning D. 2016.04.12
Recenserad av
Karin Lillbroända

Det som får Mohammed Ali att sticka ut är hur de riktar sin musik. Deras samhällskritiska texter beskriver inte bara en mörk verklighet där rasismen är ständigt närvarande, utan de ställer sig öga mot öga mot den del av vår befolkning som inte vet hur det känns att bli bemött med engelska eller få misstänksamma blickar kastade på sig. Det finns många som på mycket träffsäkra sätt har skrivit viktiga texter, men det är väldigt få som kan göra den privilegierade befolkningen lika obekväm som Mohammed Ali kan.

Mohammed och Rawa har sedan senaste fullängdaren Vi från 2011 inte bara utvecklats i sitt textförfattande och berättande (som redan då var gåshudsframkallande bra), utan allt är lite vassare. Bra låtar, ur hitperspektiv, har de gjort länge men det känns som att Tills Nästa Gång är gruppens tajtaste alster hittills. Det är ett gediget album i en sammanhängande ljudbild. Låtarna ramas in av suggestiva beats och att lägga magiska Vill Ha som mittenspår är hur snyggt som helst.

Det är bara att tacka för att Mohammed Ali gjorde Tills Nästa Gång till ett vårsläpp. Att trampa nysopad asfalt med Dö För eller Bättras i lurarna är livet på en pinne. Duons magiska symbios med mästerliga Mack Beats når nya höjder redan i inledande Inte Tid. Mohammed Ali är en av Sveriges mest substantiella grupper, och deras budskap hade inte blivit lika omedelbart och kännbart utan en producent som vet precis vad de vill. Tillsammans sätter de, återigen, en guldkant på svensk hiphop.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA