x
Marit Bergman: Molnfabriken

Marit Bergman
Molnfabriken

Marit Bergman: Molnfabriken

GAFFA

Album / Sony
Utgivning D. 2016.04.08
Recenserad av
André Spång

Marit Bergman är tillbaka. Det var längesen vi hörde av Marit, sju år för att vara exakt. Hon har svischat förbi på någon samlingsskiva, i något TV-program, men varenda nyårsfest har jag utan undantag spelat upp hennes högtidliga This Is The Year och ställt mig samma fråga: Vad gör Marit Bergman nu för tiden?

Det entydiga svaret skulle bli Molnfabriken, hennes första album på svenska. Men det är nog inte hela sanningen. Marit har själv beskrivit Molnfabriken som ett album hon har behövt leva fram. Det verkar som hon har behövt göra avkall på skivsläpp för att leva. Ett klokt beslut visar det sig.

För Marit Bergmans återkomst är med full kraft tillsammans med ett fång av insikter. Övergången från svenska till engelska klarar hon utmärkt, även om man kan skönja en vis osäkerhet kläs hennes röst tillika texter bra på svenska. Molnfabriken ter sig vara ett bibliotek av känslor och visdom, från det första brustna hjärtat till den första känslan av dödlighet. Bergman kryddar dessa historier med små tänkvärda sanningar placerade med perfekt precision och man inser att tillkomsten av skivan krävde några år av liv.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA