x
Edward Sharpe & The Magnetic Zeros: Person A

Edward Sharpe & The Magnetic Zeros
Person A

Edward Sharpe & The Magnetic Zeros: Person A

GAFFA

Album / Community Music
Utgivning D. 2016.04.15
Recenserad av
Jonathan Sindihebura

Upplevelsen från detta album är inte gjord för att beskrivas med ord. Det känns nästintill omoraliskt att efter att ha blivit inbjuden att få tjuvtitta i låtskrivarnas sinne, med allt vad ett mänskligt sinne kan innehålla, försöka summera det hela med ord. Många referenser kan självklart dras men de flesta skulle förmodligen läsas som en förolämpning av motivet bakom estetiken.

Rörelsen Edward Sharpe And The Magnetic Zeros har alltid haft något den vill förmedla, men hittills har meddelandet varit svårt att skymta bakom excentriska kompositioner och utspel, speciellt på sången. På detta album levererar tiomanskapet starkare musik och mer genomträngande text. Om barockpop spelades av särbegåvade barn utan några som helst hämningar, skulle det kanske låta som Person A. Det är just detta faktum som kan få några lyssnare att döma bort albumet för att antigen vara för frivolt eller för lättfärdigt. Det är enklare än någonsin att utpeka ett slags ethos i sångerna, men haken ligger i att albumet kräver en viss inställning, en fördomsfri och välkomnande sådan.

Att upptäcka och tolka i texten finns bland annat något som också ges en antydan i omslaget. Döden av messiasfiguren Edward Sharpe och födseln av något mer upphöjt, något ännu friare. Musiken förlåter fler synder och misstag än tidigare, och blir därmed vackrare än någonsin.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA