x
Raindear: Embers

Raindear
Embers

Raindear: Embers

GAFFA

Album / Vanguard
Utgivning D. 2016.04.22
Recenserad av
Daniel Andersson

Bakom artistnamnet Raindear hittas Rebecca Bergcrantz. I en intervju har hon sagt att det värsta yrket borde vara gruvarbetare, för det verkar vara så mörkt och dystert. Raindears debutalbum Embers speglar detta svar. Ljudbilden är luftig, lite som att sväva ovan molnen, vilket motverkar all form av klaustrofobi. Detta innebär inte att debuten saknar svärta – texterna och låttitlarna speglar motsatsen. Det är som att befinna sig mitt i ett blommande och somrigt landskap, där de inre känslorna präglas av ångest och tvivel.

Det finns mycket som är bra med denna skiva; låtarna känns genomarbetade och många gånger infinner sig en högtidlig karaktär, ungefär som att befinna sig i en katedral, förtrollad av omgivningens rymd. Ett spår som Museum sammanlänkar 80-talets Roxy Music-elegans med modern R&B, vilket resulterar i ett helt eget formspråk. Bergcrantz har funnit ett sätt att knyta samman musikhistorien.

På många sätt är ljudbilden starkt enhetlig och det är både positivt och negativt. Låtarna glider snyggt in i varandra, men emellanåt blir inramningen aningen enformig. I de flesta fall undviks denna känsla med hjälp av influenser från hela världen; det kan handla om afrikanska, asiatiska eller arabiska tongångar. Bergcrantz vilja att utmana rådande syn på konventionell popmusik är imponerande och ger ett nyfiket intryck. Förhoppningsvis är detta bara starten på en lång och framgångsrik karriär.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA