x
Marie Danielle: Hustler

Marie Danielle
Hustler

Marie Danielle: Hustler

GAFFA

Album / Tonetoaster
Utgivning D. 2016.04.22
Recenserad av
Tommy Juto

Marie Danielle Stoudt var ännu en i raden av kreatörer på några och de 30 som aldrig gjorde något av sin talang. Dagarna fördrevs i ett kontorslandskapsbås tills hon utsattes för en nära-döden-upplevelse av en våldsam partner och insåg att livet är mer än det hon just då levde. Hennes förebild Simone Felice annonserade i samma veva att han sökte akter att producera, så hon skickade sina tidigare undansorterade demos till honom och blev därefter inbjuden till hans studio i Catskill Mountains.

Med sig tog hon vännen Christian Wargo (Fleet Foxes) och vad som först skulle bli en EP växte till ett helt album fullt med hjärtskärande, personliga skildringar av vad kärleksförhållanden kan vara och inte borde vara. The Felice Brothers medverkar på upptemposingeln Soldier som sticker ut bland alla starka ballader, en av dessa en version av Conor Obersts White Shoes som lika gärna kunde ha kommit från hennes egen penna.

Stoudts röst, lite Lucinda Williams och mycket Hope Sandoval, besitter ett slags styrka trots sin halvt viskande klang och lotsar varsamt fram de nedtonade countryfolkarrangemangen. En låt som den gripande Slave Ships blottar hennes miserabla upplevelser – tredjepersonsperspektivet förstärker än mer bilden av någon som försöker lägga skiten bakom sig – som vore det ett dokumenterande foto av skador bara ett ärkesvin kan ha åsamkat henne och tårar börjar uppta mitt synfält.

Automatiskt frågar man sig hur många undangömda begåvningar av Stoudts kaliber som finns därute men aldrig tar steget ut i rampljuset? Tanken är hisnande.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA