x
James Blake: The Colour in Anything

James Blake
The Colour in Anything

James Blake - The Colour In Anything

GAFFA

Album / Polydor
Utgivning D. -0001.11.30
Recenserad av
Jonathan Sindihebura

Det är mycket som är rätt förvirrat just nu. Musiker har blivit memes, memes har blivit musiker. För att hålla sig uppe på ytan bedriver många musiker en sorts återvinningsverksamhet. Antingen återvinner man ens egna säljande drag, eller så tar man beslag på beprövade detaljer (allt från melodier och rytmer till slanguttryck) från andra kulturer och återvinner dem. Dessa är de två populäraste sätt att just nu avslöja att man saknar musikalisk integritet.

The Colour In Anything visar en alternativ väg, som tar oss flera mil från de två ovannämnda. I detta blåsiga väder som musikbranschen verkar vara, går James Blake stadigt, helt oberörd och med en skrämmande självsäkerhet. Samtidigt betyder det inte att konstnären bakom detta verk saknar influenser. Den här unge brittiske ljudforskaren går stundtals i samma fotspår som Arthur Russell och stundtals verkar han kunna fylla Brian Enos stora skor. Trots det ser vi honom i ett landskap som ingen annan kan skapa lika precist som han och med en ljudbild vars ödmjukhet visar djup respekt för de referenser han ibland drar när han stönar sig fram i naturen han bygger allteftersom. För allt detta förtjänar James Blake vår tacksamhet.

Tack för att du har rensat våra musikaliska smaklökar. Tack för att du har haft modet att bjuda in oss i skaparprocessen. Tack för ett kompromisslöst album. Tack för att vi både får det vi behöver och det vi vill ha. Tack för tålamodet. Tack för enkelheten. Tack för ljuvligheten.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA