x
Bryan Ferry - Malmö Live

Bryan Ferry, Malmö Live

Bryan Ferry - Malmö Live

Recenserad av Daniel Horn | GAFFA

Bryan Ferry fyllde 70 förra året. Roxy Music firade 45. Han har gått sida vid sida med David Bowie och var en av förgrundsgestalterna för platå-glammen. Trots konstskola i bagaget har Ferry inte varit lika konstnärligt utmanande som Bowie utan hållit sig på relativt trygg mark.

Sinnet för stor pop har däremot alltid funnits där. Visst, det har gått i vågor. Roxy Music blev lite tröttkörda efter de fyra första albumen och Ferrys egna parallella album har varit ojämnare än kullersten. Återuppryckningen kom med sofisti-klassikern Avalon och soloskivorna i mitten av 80-talet som bevisade att snedluggen inte hade slokat för mycket. Britten har alltid uppvisat en värdighet och klass.

När Durham-dandyn kommer till Malmö är salen utsåld. Scenen är draperad i rött, croonern och bandet är klädda i svart. Slave To Love-kortet spelas ut redan som andra låt. Det gör inget. Låten har alltid varit för klyschigt ”sexy” och snarkig.

Det mest intensiva och bästa händer på scenens högerflank. Där sparrar fantastiska saxofonisten/klarinett-spelaren Jorja Chalmers och violinisten Lucy Wilkins med varandra. Chalmers är både Roxy-saxofonisten Andy Mackay och Brian Eno i samma person. Hon både skruvar fram skeva ljud och lugnar ner tempot från orgeln. Eno är förmodligen stolt.

Bäst är när hon tillsammans med akustisk gitarr och piano när trion gör en förlängd version av den svidande vackra Tara.

Det som drar ner helheten är Ferrys röst som har blivit lite väl tunn med åren. Den når inte upp i de högsta tonerna i ett flertal Roxy-låtar. Till exempel blir en av Ferrys bästa poplåtar More Than This en torr och halvinspirerad transportsträcka till Avalon som återupprättar läget.

Det är glädjande att det ingår så pass många låtar från forna bandet i låtlistan. Bland annat en handfull från debutalbumet och en mäktig avslutning med Editions Of You från For Your Pleasure.

När Ferry-paraden börjar närma sig sitt slut har både discosessionen med Let’s Stick Together och Love Is The Drug, oväntade Roxy-nummer (If There Is Something) och patenterade tryckare som Jealous Guy och While My Heart Is Still Beating avverkats. Trots ett fåtal dippar är detta tveklöst en värdig kväll.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA