x
Olle Ljungström: En Apa Som Liknar Dig

Olle Ljungström
En Apa Som Liknar Dig

Olle Ljungström - En Apa Som Liknar Dig

GAFFA

Album / Telegram
Utgivning D. 2000.03.17
Recenserad av
Mathias Skeppstedt

Öppningen med Kaffe Och En Cigarett kan vara den bästa i svensk musikhistoria. Jag skriver "kan", men så är det. På tre minuter och fem sekunder skapar Olle Ljungström den perfekta poplåten, en otrolig melodi, en melankolisk och vacker text tillsammans med underbara stråkar och ett grymt sväng av bandet.

Givetvis finns det ingen skiva som lever upp till en sådan inledning. Med En Apa Som Liknar Dig så lyckades inte Olle heller med det, även om han kommer nära med titellåten där han blandar en hel symfoniorkester med distade gitarrer och POP med stora bokstäver. Följande Du Ska Bli Min är finurlig vispop, men efter det går det tyvärr lite utför. Sthlm, Sthlm är en bagatell där musiken från Bruce Springsteens Streets Of Philadelphia snotts rakt av och Jag Och Sverige och den hemska Ett La La Lallande Liv gör inte saken bättre.

Men som vanligt så tar det hårdare när Olle Ljungström lugnar ner tempot och är sårbar och som alltid i hans fall väldigt vackert som i Vissa Funktioner och Med Eller Utan. Det vore dock inte Olle Ljungström om han inte slängde in en skiftnyckel i maskineriet och det gör han med avslutande Jag Är Ung Och Kåt, där totalt överdistade gitarrer skär och tuggar över soptunnetrummor och Olle frågar vad han skall blir när han blir stor. Kanske inte en speciellt bra låt, men en rolig och pigg avslutning på en otroligt ojämn skiva med monumentala höjder och en hel del axelryckningar.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA