x
Olle Ljungström: Olle Ljungström

Olle Ljungström
Olle Ljungström

Olle Ljungström - Olle Ljungström

GAFFA

Album / Telegram
Utgivning D. 1993.04.01
Recenserad av
Daniel Horn

Olle Ljungström gav Heinz Liljedahl boken Odysseus och på den vägen är det. ”Kanske som en liten pik” hälsar Heinz i en nyligen gjord intervju med Sveriges Radio. Men förmodligen ville Olle också visa vem han var och vad han uppskattade för personen som kom att bli hans högra hand under många soloår.

Odysseus, James Joyces klassiska verk från 1922, bygger i mångt och mycket vidare på Odysséen som i sin tur bär på 24 sånger där alla börjar mitt i handlingen. På samma sätt jobbade Olle Ljungström. Låtarna på hans självbetitlade debut från 1993 inleder gärna med mindre käftsmällar till textrader och det var då som nu i allra högsta grad befriande att ta till sig.

”En vanlig dag med heroin, det räcker för mig” (Jag Spelar Vanlig)

”Kom ner ifrån månen, i din famn” (Du Gråter)

”Jag skjuter, jag skjuter, bort allt jag ser. Du plöjer, böcker, jag läser fel, men jag är hel.” (Tänk Om Det Vore Värt Nåt)

Och så fortsätter det. Ibland till tidstypisk svensk vispop, ibland till stycken som kan kopplas ihop med Crosby, Stills & Nashs tidigare verk. Ofta stilfullt och vackert förmedlat genom Heinz musikaliska hantverk. Men här finns också ett par fallgropar och då går tankarna i första hand till passagen Drömmar, Leka Farligt och Tivoli. Med facit i hand skulle någon, kanske alla, kapats. Och Olles debut hade i och med det fått en klassiker-stämpel. Men de stora verken skulle istället dyka upp under senare tillfällen.

Olle Ljungström sjunger om att leka vuxen och om att spela vanlig. Han tydliggör direkt sin vilsna roll i det sociala spelet och det speglas genom hela denna hans debut, som kom att bli en viktig kugge. Inte den viktigaste, men en start som när det begav sig var mer än välkommen.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA