x
Opeth: Book Of Opeth

Opeth
Book Of Opeth

Opeth – Book Of Opeth

GAFFA

Bog / Rocket 88
Utgivning D. 2016.04.15
Recenserad av
Tomas Lundström

Efter 25 år som band bestämde sig Opeth för att fira, bland annat med att berätta sin historia i bokform. Nu är Book Of Opeth här, drygt 200 sidor, späckade med bilder från bandets karriär.

I Book Of Opeth får medlemmarna tillsammans med före detta diton, såväl som andra kollaboratörer, ge sin syn på saken. Allt utmejslat i citatform i kronologisk ordning.

Resultatet är förvånansvärt ytligt. Med tanke på vilket perfektionistiskt band Opeth alltid har framstått som (och själva beskriver sig som i boken) är Book Of Opeth mest en parentes. Boken slukades visserligen girigt från pärm till pärm, men något större skrovmål var det inte tal om.

Det är uppskattat att läsa om den situation bandets motor Mikael Åkerfeldt hamnade i när han slets mellan att vara bandets kreativa epicentrum och det faktum att han drog ett alldeles för tungt lass ensam, något som sedermera kom att leda till att gitarristen Peter Lindgren till slut lämnade bandet. Eller vad Steven Wilsons intåg kom att betyda.

Men när den inställda Jordanien-spelningen kommer på tal är det mer som en bisats. Och detsamma gäller trummisen Martin Lopez uttåg ur bandet. Två episoder som snarare leder till fler frågor än klargöranden, vilket är lite symptomatiskt.

Lägg där till att bokens formgivning påminner om valfritt brittiskt metalmagasin, så är det inte utan att en känner sig lite blåst på konfekten. Det saknas såväl djup som ett rejält index att slå i.

Att Mikael Åkerfeldt skulle nöja sig med ett så här fragmentariskt dokument kring sitt livsverk är minst sagt överraskande. Men snygg, det är den.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA