x
Beyoncé: Lemonade

Beyoncé
Lemonade

Beyoncé - Lemonade

GAFFA

Album / Sony
Utgivning D. 2016.04.23
Recenserad av
Mariama Jobe

Filmen som ackompanjerar det sjätte soloalbumet från Beyoncé är omistlig och sevärd, imponerande och vacker. Den är skriven, framför allt annat, för de som syns rakt igenom den och för de som ser sig själva i de personerna. Det är ett verk som medvetet riktar sig till de Beyoncé håller närmast och dess betydelse är därför mycket större för de som träffas av det mest, som hon vill nå mest.

Där hämtade hon inspiration från den amerikanska södern, poesi från Warsan Shire, liv från kvinnorna hon lever med och omringat sig av. Där syntes hennes visuella tolkning av trohet och svek, om lojalitet och otrohet, egen och i övrigt närliggande. Och här hörs hennes musikaliska tolkning av detsamma, i sprakande bredd och kreativitet.

Lemonade dras blues och brassband närmre in i ljudbilden. Rock och country hittar på ett naturligare sätt in till hennes sedvanliga pop, som i sig alltid lutat sig mot R&B och soul, och numera sitter de olika stilarna sömlöst i varandra. Albumet lever som ett komplett verk, noggrant komponerat för att dess tolv låtar ska vara lika starka var för sig som de är i relation till varandra. Det är en förlängning av hur Beyoncé frodats konstnärligt de senaste åren.

Hennes visioner vidgas och realiseras fullt ut, förbi de stora singlarna och enastående liveshowerna till film och helhetsfokuserade album. Hennes vilja och förmåga att skapa större, friare, mer och själsligt uttömmande verk har i Lemonade infriats dubbelt upp och flera gånger om.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA