x
En blandning av skörhet och kärleksfull ironi

Vasas Flora Och Fauna, Victoriateatern, Malmö

En blandning av skörhet och kärleksfull ironi

Recenserad av Fredrik Söderlund | GAFFA

Lokalen är vacker. En svartdraperad ridå längs scenen, en persisk matta som bandet står på och väggar som går i blodrött. En balkong med uppsikt över allt. Gruppens sångare Mattias Björkas driver kärleksfullt med upplägget på Victoriateatern i Malmö. En slags älskvärd ironi.

Han hämtar humoristiskt syre från sin omgivning. Precis som en stand up-komiker. Och det är oftast väldigt roligt. För de som inte vet så kallas temat picknick-konsert. Publiken sitter runt runda bord nedanför scenen. Man får ha med sig egen mat och dryck. Det gäller även vin och sprit. Eftersom det inte finns alkoholtillstånd så säljs det bara mellanöl i baren. Allt under städade former. Björkas skojar om att han ser väldigt mycket brieost, att publiken minsann kan ta med sig absint medan bandet får nöja sig med mellanöl i logen, att om samma koncept hade gjorts där de kommer ifrån så hade publiken redan legat utslagna på golvet innan första tonen. Apropå förutfattade meningar om regioner i Sverige/Finland där spriten ibland kan flöda lite mer.

I och med den briljanta debuten Släkt Med Lotta Svärd från förra året blev Vasas Flora Och Fauna den bästa nordiska poptrion på svenska sedan … ja, vilka egentligen? Swindien (This Perfect Day, Eggstone, The Wannadies med flera) var 25 år sedan och våg nummer två kom på 00-talet med grupper som The Embassy, Vapnet och Radio Dept. Just nu känns det som om Vasas Flora Och Fauna står ensamma på toppen. Åtminstone i väntan på nya Säkert!-albumet.

När du ser bandet i livetappning känns det som om du måste sitta stilla, andas relativt tyst, inte hosta mitt i ett ord eller missa ett enda ackord. De har den effekten. Det är lika varsamt, ömt och tassande som på skiva. ”Passa på att knäcka en öl innan vi börjar spela så slipper ni göra det mitt i låten”, skämtar Björkas. Gitarr, synth (som gärna hade fått användas betydligt mer) och piano. Visst, det är lätt att sakna trummorna i Leevi & The Leavings, Gudförälder och Om Jag Nånsin Far Till Jakobstad Igen, men de smälter å andra sidan in bra i resten av det intima framförandet.

Bandet spelar även purfärska singeln Honda Monkey/Sammy, Finsk Spets. Den förstnämnda en enkel bagatell och den andra en popvals där Tina Kärkinens fragila röst omhuldar det finska vemodet. Trion håller sitt eget lilla hov som pendlar mellan gråt i låtarna och skratt i mellansnacket. Att inte bli berörd av Vasas Flora Och Fauna på något sätt kräver i min värld ett hjärta av sten.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA