x
Switchblade: [2016]

Switchblade
[2016]

Stockholmsduon har grävt i proggmyllan

GAFFA

Album / Trust No One
Utgivning D. 2016.05.27
Recenserad av
Tomas Lundström

På sin sjunde installation – i konsekvensens namn obetitlad sånär som på årtalet – har Stockholmsduon Switchblade grävt i proggmyllan. Ramverket står fortfarande till stor del att känna igen; det är repetitivt och till största delen långsamt. Som vi har lärt känna dem.

Men det spår de slog in på med [2012] med ett mer organiskt sound tas vidare på [2016] och nu har riffandet fått sällskap av proggigt, bluesiga gitarrfigurer. Det är kort sagt, närapå svängigt. Vilket om inte annat valet att tolka Atomic Roosters Death Walks Behind You vittnar om.

David Johansson (Kongh, Oscillotron, Cult Of Luna) står även den här gången för sången och Per Wiberg (Spiritual Beggars, före detta Opeth) fyller på med orgel. Johanssons stämma har vuxit ännu mer och Wiberg skapar kusliga kulisser.

[2016] är en bångstyrig och stundtals irriterande rackare, som pendlar dynamiskt från mellantemposväng till knapp styrfart. I sann Switchblade-anda en rätt rejäl utmaning, men likaså aldrig heller ointressant. Samtliga de tre egna spåren knyter ihop säcken fint i sina crescendon.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA