x
Mitski: Puberty 2

Mitski
Puberty 2

Rotlöshet, identitetsjakt och drömmen om den amerikanska livsstilen

GAFFA

Album / Dead Oceans
Utgivning D. 2016.06.17
Recenserad av
Helena Nilsson

Den ständiga outsidern, eller känslan av att inte riktigt passa in någonstans. Utifrån den har Mitski ofta hämtat inspiration till sitt låtskrivande och också på Puberty 2 gör den sig påmind.

Med en amerikansk och en japansk förälder tillbringade Mitski uppväxten i ständig rörelse. Rotlöshet, identitetssökande och drömmen om den amerikanska livsstilen ryms alla inom hennes fjärde album. En av dess höjdpunkter kommer just vid första singeln Your Best American Girl, med sin lite oväntat radiovänliga men ösiga refräng. En kärlekslåt om att älska någon men veta att man aldrig kommer passa in i den andres värld.

Från att på första albumet ackompanjeras av en orkester tog Mitski vid Bury Me At Makeout Creek steget över till indierocken, något som passar henne. Här står hon och hennes producent för alla instrument och att hon gått in i arbetet med en tydlig bild av vad hon ville uppnå avspeglar sig i musiken. Man leds genom både glädjefulla toppar och sårbara stunder, till ljudet av trummaskin och distade gitarrer. Ja till och med en saxofon.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA