x
En tuff uppgift mot en svår publik

Soilwork, Sweden Rock Festival 2016

En tuff uppgift mot en svår publik

Recenserad av Jesper Robild | GAFFA

Att kliva på scen sist ut en kväll på Sveriges näst största festival är såklart en speltid de flesta band borde vara nöjda med. I Soilworks fall blir det dock en tung uppgift. Inte nog med att killarna måste fånga en publik med Queen färskt i minnet, de tvingas dessutom slåss mot King Diamond och hans spektakulära scenbygge om resterande besökare. Klockan är mycket, och det är minst sagt glest framför Sweden Stage när bandet kliver på för att göra det bästa av situationen.

Medan de flesta andra band från göteborgsscenen går mer och mer vilse i sina försök att hålla musiken aktuell blir Soilwork nästan bättre för varje album som släpps. Inte minst Björn "Speed" Stridhs sångteknik och belgiska trummisen Dirk Verbauens atomurstighta kulsprutebatteri placerar musiken i en klass för sig. Trots alla dessa förutsättningar är det något som gör att konserten aldrig lyfter över godkänt.

Två möjliga faktorer är dels att den finkänsligt producerade monstermetallen inte lämpar sig perfekt för halvtaskigt festivalljud, och när perfektionen stryker på foten dalar också entusiasmen framför scen. Den andra orsaken är just bristen på publik, det blir aldrig så fett som det hade kunnat. Det hetaste krutet sparas till sist, men när Rejection Role, Late For The Kill, Early For The Slaughter och Stabbing The Drama dundrar ut över backen har de flesta redan kastat in handduken.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA