x
Lowbird Highbird: November Moving In

Lowbird Highbird
November Moving In

Norrländsk americana av yppersta kaliber

GAFFA

Album / Rootsy
Utgivning D. 2016.04.29
Recenserad av
Emil Viksell

Daniel Norgren har en låt som heter Lowbird och en som heter Highbird. Kanske är det därifrån bandet fått inspirationen till sitt namn. Västgötaslättens finaste americana låter jordig och gisten. Medan Lowbird Highbird erbjuder en något slickare men vemodigt vibrerade americana inspirerad av den norrländska skogen.

Äh, det där sist skrivna om Norrland var bara mytbildningsbullshit av undertecknad. Men en välkommen skiktning av den svenska americanatraditionen är i vardande – även om det ännu inte är helt lätt att peka på regionala skillnader. Det vore ju underbart med en helt egen svensk americanamusik, som den brittiska grimen blivit en egen form av den amerikanska hiphoppen.

Anna Svensson Rova sjunger omväxlande märgfullt och sprött över den steelguitar-rika musiken. En musik som är allra bäst när den hålls enkel och rak som i Isn’t It A Shame, Still Got Sorrow och Hey Runaway. Och snäppet, men endast snäppet, mindre bra när det ska rockas loss eller in med psykedeliskt pynt. För detta är norrländsk americana av yttersta kaliber.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA