x
Amanda Palmer: The Art Of Asking Eller Hur Jag Lärde Mig Släppa Oron Och Be Om Hjälp

Amanda Palmer
The Art Of Asking Eller Hur Jag Lärde Mig Släppa Oron Och Be Om Hjälp

Självbiografi av en punkkabarédrottning om att våga be om hjälp

GAFFA

Bog / Bucket List Books
Utgivning D. 2016.06.08
Recenserad av
Emil Viksell

Amanda Palmer är sångerska, performancekonstnär, låtskrivare, crowdfunding-entusiast, aktivist, bloggare och TED-talare. En sådan där renässansmänniska – som mer eller mindre alla halv- och helkända nu för tiden – som blev känd för (den amerikanska) allmänheten i Bostonbandet och punkkabaréduon The Dresden Dolls.

Boken hon har skrivit är en mix av så-funkar-crowdfunding-och-crowdsourcing-i-praktiken, självbiografi och redogörelse för hennes relation till sina fans. En flängig och krängande litterär skapelse i både tematik och stilistik. Hon växlar snabbt mellan ämnen och jobbar versaler när något ska betonas – bland andra störande variationer i typsnittet.

Palmer och texten brottas med konsten att be om hjälp. Och vissa passusar griper tag ordentlig, särskilt de där världen och hennes omgivning sviker henne. Hon må vara en konstnär, men någon djupsinnig tänkare eller författare är hon långt ifrån. I mångt och mycket är detta aningslös självhjälpsmumbojumbo. Det är inte jättesvårt att be om hjälp (läs: pengar) om man är omgiven av rikingar och har en bred fanskara. Det är lite som när ekonomiprofessorn Kjell A. Nordström och/eller Per Schlingmann funderar över samtiden: ”Allt är bara jättebra och framtiden ser jättespännande ut härifrån toppen av samhället.”

Det hela hålls ändå uppe av Palmers öppenhet med sitt självtvivel. Kan man inte skriva så kan man alltid bekänna – eller det funkar i denna tidsepok i alla fall.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA