x
Red Hot Chili Peppers: The Getaway

Red Hot Chili Peppers
The Getaway

Minimalism som kämpar med att tränga sig igenom radiosorlet

GAFFA

Album / Warner Bros
Utgivning D. 2016.06.17
Recenserad av
Patrik Blomqvist

Smältdegeln av Los Angeles punkscen, Sly And The Family Stones virtuositet och ett lattjo-lajban-liknande framträdande gjorde tubsocksbärarna under 80- och 90-talet till en av de mest vågade bokningarna. En skarpt laddad, oberäknelig kvartett sprutande högexplosiv funkrock inlindad med Tinder-lingo som hylsa, och Anthony Kiedis och Fleas akrobatiska upptåg som kulspets. Ett signum som utstrålades fram till och med 1999 års monumentala genombrott Californication, och genom kaoset på festivalerna Woodstock och Big Day Out.

Red Hot Chili Peppers 00-tal ska dock inte underskattas. Med experimentella By The Way och Stadium Arcadium bevisade man åtskilliga gånger förmågan att balansera sina rötter med andra genrer, som faktiskt var riktigt lyckade. En trend som bröts vid föregående I’m With You, vars bleka låtutbud här tangeras med en åter blygsam behållning.

När klassiker som Fight Like A Brave och Breaking The Girl ligger nära hjärtat, slukas återblickarna We Turn Red, Feasting On The Flowers och Detroit tillsammans med de mysiga krumelurerna The Longest Wave och Sick Love med hull och hår. Men samtidigt är det svårt att undgå The Getaways minimalism och utsvävningar som bandets mest anonyma. Hur stora ansträngningarna än må ha varit för att trycka fram ambitiösa alster som Dark Necessities, The Hunter och avslutande giganten Dreams Of A Samurai, har Red Hot Chili Peppers fortfarande svårt att tränga igenom radiosorlet.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA