x
Pete Bassman: Lost In Space

Pete Bassman
Lost In Space

Tungrodd halvambient från Spacemen 3:s originalbasist

GAFFA

LP / Höga Nord
Utgivning D. 2016.06.17
Recenserad av
Daniel Horn

Pete Bain har alltid haft en hand i rymden. Som basist i Spacemen 3 levererade han svarta hål till basgångar. Bandet, med Jason Pierce i fronten, var mästare på att skapa något helt nytt genom två simpla ackord. Det är när monotonin får fritt spelrum som hjärnan börjar jobba på egen hand – skapa egna slingor – och framför ögonen flimrar alla möjliga och omöjliga scener förbi.

Sedan en tid tillbaka tog eminenta Höga Nord Records Pete ”Bassman” Bain under sina vingar och ut flödar någon form av spejsad halvambient – mer tungrodd än Hashish, men också mer polyfonisk än ovan nämnda Spacemen 3. I sina bästa stunder påminner det om Public Service Broadcastings klipp och klistra-experiment. I sina värsta stunder känner man ingenting.

Det är musik för musiknörden, precis som progrock sägs vara musik för musikern. Det är flummigt, smådroneigt, druggy och givetvis intressant, men inte tillräckligt för att hjärnan helt ska bli ett med himlen. När låtar formas till mer av idéer än kompletta verk har något gått fel på vägen, och resan stannar strax under molnen.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA