x
Ett välregisserat skådespel i 17 akter

Rammstein, Bråvalla 2016

Ett välregisserat skådespel i 17 akter

Recenserad av Tomas Lundström | GAFFA

Inför ett massivt publikuppbåd framför Panoramascenen, Bråvallas största, sätter Rammstein upp ett maffigt, välregisserat skådespel. Den inledande nya kompositionen är ett snyggt potpurri som textmässigt består av idel gamla låttitlar från bandets karriär och det är givetvis kittlande för kalenderbitaren i en att försöka knipa så många titlar som möjligt.

För 20 år sedan intog Rammstein scenen på lilla Klubben på Fryshuset i Stockholm. De eldade det mesta som kom i deras väg, någon i bandet åkte ut över publiken i en liten gummibåt och sångaren Till Lindemann genomförde något slags BDSM-doftande spektakel med keyboardisten och en dildo.

Det var då och nu är nu. Men även om Rammstein 2016 är en större maskin än för 20 år sedan, står mycket att känna igen. De har bara vuxit upp, blivit lite mindre obstinata och slagit rot. Men en låt från debuten Herzleid fungerar fortfarande ypperligt bredvid nyare kompositioner.

Denna afton blandar Rammstein som sig bör från hela karriären, föga förvånande om en i förväg har sökt efter låtlistor från tidigare konserter på turnén. Och Rammstein avviker inte en millimeter från det att de har räknat ner sekunderna på storbilsskärmarna, inlett konserten med ett fyrverkeri och ett rött rökmoln över scenen.

Publiken är med på noterna från början och sjunger med i Reise Reise. "Mein Hertz Brennt" gastar Till Lindemann och publiken skriker med. Klassikern Du Hasst renderar nog ändå mest respons, medan Depeche Mode-covern Stripped måhända går en del förbi.

Avslutningen med Sonne, Amerika och Engel, komplett med en vingförsedd Till Lindemann som hissas upp i ett par vajrar är precis så storslagen som väntat. Det är snyggt, effektivt och välregisserat. Men också en smula förutsägbart; det är en trygghet att veta vad man får, men det lämnar lite eller inget åt slumpen. Det är också symptomatiskt att Till Lindeman inte har ett enda mellansnack på hela konserten. Han sjunger de ord de har bestämt på förväg att han ska sjunga. Inget mer.

Rammstein ger oss exakt det vi förväntar oss, på gott och ont.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA