x
Välkoordinerat efter nyladdade batterier

Biffy Clyro, Bråvalla 2016

Välkoordinerat efter nyladdade batterier

Recenserad av Jesper Robild | GAFFA

Visst är vädret i Skottland kanske inte det varmaste, men det är just under Biffy Clyros speltid som temperaturen börjar sjunka när solen sänker sig bakom molnen. Simon Neil är uppenbarligen van vid ett klimat som liknar Sveriges, och efter ett körspäckat intro uppenbarar sig hans nedklottrade, nakna överkropp. Med en sliten, mintgrön Fender Strata i armhålehöjd skjuter han ut knepiga riff tillsammans med sina kollegor. Redan tre låtar in är han trots den smygande kylan genomsvettig.

Efter utbrändhet och alkoholproblem valde bandet att sakta ner arbetstempot, och under 2015 gjorde de bara en enda spelning. När de nu är tillbaka syns det att batterierna är laddade. Inlevelse såväl som spelglädje är stor, samtidigt som showen inte bjuder på något spektakulärt. Förmodligen är det självvalt, men det finns inte plats för något mer än välkoordinerad musik. Panoramascenen är för dagen tilldelad band som faller inom ramarna för alternativ rock, metal och emo. Biffy Clyro lyckas passa in under alla tre, och blir på något sätt unika och generiska på en och samma gång.

Kontentan är att någonting saknas. Ljudet är finfint, framförande likaså och framför allt körstämmor samt meckigare och tyngre låtar som Living Is A Problem Because Everything Dies, 9/15ths och nya energipaketet Animal Style imponerar. Men när Neil lämnar gitarren tjutandes på scengolvet och kliver av känns det här inte som en timme med potential att lämna bestående minnen.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA